top of page

Актуальна зарплатня в Польщі в 2022 році





Ситуація на ринку праці, і загалом в економіці Польщі, змінилася через війну в Україні. На територію Польщі з територію України приїхало понад два мільйони українців. Проблема у тому, що більшість цих людей – жінки. Через військові події багато українських чоловіків залишили Польщу, щоб піти захищати свою Батьківщину, а решта, які перебувають в Україні, не можуть виїжджати за її межі. Виходить, що у Польщі дуже багато жінок і при цьому мало чоловіків. Тому польський уряд почав підлаштовувати підприємства, виробництва та ін. під жінок, щоб усі могли отримати місце роботи із гідною зарплатою. Але яка зарплата у Польщі для українців? І які витрати на житло? Про це у цій статті.


Скільки заробляють у Польщі?


Так склалося, що у Польщі рівень життя вищий, ніж в Україні, тому й заробітна плата в Польщі більша.


Почнемо з того, що тепер на законних підставах українські біженці, якщо оформляться у місцевих адміністраціях та отримають PESEL, можуть:

  • Перебувати у Польщі до 18 місяців.

  • Знайти роботу та працювати на офіційних вакансіях, отримуючи при цьому субсидії та допомогу.

  • Одержати разову допомогу від держави у розмірі 300 злотих за особу. Вона видається, щоб купити потрібні речі: одяг, їжу, засоби гігієни.

  • Оформити дитину до дитсадка чи школи абсолютно безкоштовно.

  • Отримувати будь-яку безкоштовну медичну допомогу.

  • Відкрити рахунок у банку. Як відкрити рахунок у польському банку, дивіться у нас на сайті.

Досить непогані бонуси, але тепер перейдемо безпосередньо до зарплат. Яка ж мінімальна зарплата у Польщі? Мінімальна зарплата - 2300 злотих (16 тисяч гривень). Цього цілком вистачить для утримання сім'ї та оплати квартири. І це лише мінімальна. Середня чиста заробітна плата у Польщі становить 3300 злотих (22 тисячі гривень). Це актуальні дані на 2022 рік.


Як справи з вакансіями? Якщо говорити про чоловіків, то чоловіків дуже цінують у цей воєнний час, адже на ринку праці реальна нестача чоловічих рук у важкій промисловості та будівельній галузі.


Жінки теж можуть не переживати, що не знайдуть роботи. Вакансії для жінок у Польщі поповнюються щодня, адже, як було зазначено вище, багато чоловічих професій перебудовують під жінок. Тому всі залишаться з роботою та гарною, гідною зарплатою.




Які середні витрати на житло?


Ціни на житло сильно не зросли, але мінімальна зарплата для українців зросла на 125 злотих. Навіть у таких містах, як Варшава, житло можна знайти за ціною в 2000 злотих. Хоча, якщо постаратися, то знайдуться варіанти і за 1000. У решті міст ціни варіюються від 700 до 1500 злотих на місяць. Тому винаймати квартиру не буде важко нікому. Спокійне, гідне життя для біженців, з усіма умовами та ознаками нормального існування. Якщо ви господарська людина і не можете працювати, наприклад, ви можете звернутися до таких оголошень з оренди житла, де просять всього 1 злотий на місяць. При цьому, ви повинні допомагати по господарству власникам квартири або виконувати їх невеликі доручення. Теж непоганий варіант.

19 переглядів
bottom of page