top of page

Громадяни яких країн можуть легально працювати у Польщі






Зрозуміло, що громадяни країн-членів ЄС можуть без будь-яких проблем працевлаштуватися в Польщі, як і в будь-якій країні союзу. Тож, громадян цих країн нові правила працевлаштування в Польщі для іноземців наразі не дуже цікавлять. Зміни в законі, які є причиною появи безлічі запитань, стосуються громадян країн, що до ЄС не входять.


Громадяни країн, що не є членами ЄС, перебуваючи в Польщі і маючи дозвіл на поселення і дозвіл на перебування довгострокового резидента ЕС, не потребують додаткових документів, аби підтвердити своє право на працевлаштування на роботу в Польщі для іноземців.


Зазвичай громадяни не з країн-членів ЄС, які перебувають у Польщі на основі візи чи дозволу на проживання на позначений термін, працевлаштовуються за умови, якщо в них є дозвіл на роботу. Але громадяни Білорусі, Молдови, Грузії, Вірменії та України можуть працювати в Польщі наразі і без цього дозволу на основі заяви щодо наміру отримати роботу.


Переваги роботи за кордоном наочні, якщо мова йде про Польщу, адже ця країна є найкращим місцем для початку життя в Європейському союзі і має найсприятливіші умови щодо працевлаштування іноземців в ЄС. Втім, цього року у зв’язку із зовнішніми геополітичними змінами в Польщі було прийнято низку змін до закону про працевлаштування іноземців, які експерти оцінюють як позитивні за виключенням кількох моментів. Які документи для робочої візи в Польщі необхідні іноземцям, ви можете дізнатися на нашому сайті.



Новий закон про роботу в Польщі: позитивні зміни для іноземців


Однією з найголовніших змін що до закону в Польщі для іноземців є скасування вимоги наявності у іноземця місця проживання у Польщі. Ця вимога змінилась на вимогу щодо підтвердження виплати робітнику зарплатні не менш мінімальної. Крім того, термін роботи іноземця в Польщі без дозволу на роботу подовжено строком аж до 24 місяців, що є доказом лояльної політики країни щодо іноземців-шукачів вакансій.


Більш того, отримання дозволів на перебування та роботу в Польщі наразі прискорене за умови якщо особа працевлаштовується на підприємство, яке відноситься до галузей стратегічного значення у Польщі. Наприклад, такими вакансіями є медичні та вакансії водіїв, дефіцит останніх оцінюється майже у 120 000 людей. Також новим законом передбачена низка рішень для прискорення отримання дозволів на перебування і роботу в Польщі, а також строків оформлення робочих віз.


Аби гарантовано отримати легальне працевлаштування в Польщі, можна звертатися безпосередньо до роботодавців. Але цей спосіб більше підходить для тих, хто їде на роботу не вперше. Тим, хто тільки зараз приймає відповідне рішення, краще звернутися до фахівців. Але маються на увазі не організації-посередники, а спеціальні агенції, до яких роботодавці Польщі звертаються, аби самостійно не займатися оформленням іноземних фахівців. Головна відмінність агенції – це прямий контакт з роботодавцем, в той час як посередник працює як кадрова організація і не несе жодної відповідальності за успіх вашого пошуку у подальшому.

50 переглядів
bottom of page