top of page

Немає закордонного паспорту - як працевлаштуватися в Польщі?





Так склалося, що не кожен, хто змушений тікати до Польщі з України, через військові дії в його місті, має закордонний паспорт, а в деяких ситуаціях та інших важливих документів. Польський уряд з розумінням ставиться до біженців і вирішив ситуацію із перетином кордонів та працевлаштуванням українців, видавши закон про допомогу біженцям. Часто запитують: «Чи можна поїхати до Польщі без закордонного паспорта?». На це питання тепер можна, з упевненістю, відповісти: «Так, можна». Про подробиці далі у статті.


Чи можна поїхати до Польщі по українському паспорту?


Виданий законопроект включає пункт про те, що українцям знадобиться лише наявність паспорта України, щоб підтвердити свою особу та зареєструватися в місцевій адміністрації. Тобто, вам не потрібно гадати, по яким документам можна в'їхати в Польщу, просто беріть паспорт і у вас все вийде. Далі, у Польщі, вам потрібно буде оформитись у місцевій адміністрації та отримати PESEL (аналог польського ідентифікаційного коду).


А потім ви отримаєте такі можливості:

  • Перебувати на території Польщі протягом 18 місяців. Жодні робочі візи в Польщі вам не потрібні. Про працевлаштування та роботу буде наступний пункт.

  • Знайти роботу та офіційно працювати на роботодавців, отримуючи гідну зарплату.

  • Отримати одноразову допомогу від держави у розмірі 300 злотих на людину, щоб купити речі першорядної ваги: ​​одяг, засоби гігієни, продукти, на перший час.

  • Орендувати квартиру (від 700 злотих до 2000 на місяць, залежно від міста, в якому ви будете перебувати), отримуючи також субсидії. Як оформити тимчасовий прихисток дивіться у нас на сайті.

  • Оформити дитину до дитсадка чи школи абсолютно безкоштовно.

  • Отримувати, у разі потреби, безкоштовну медичну допомогу.



Робота в Польщі по українському паспорту


Ви завжди знайдете вільну вакансію у Польщі, тому що тут зараз підлаштовують багато компаній та підприємств під жінок, бо чоловіків не вистачає. Хтось виїхав із Польщі, щоб захищати Батьківщину, а хтось, хто збирався приїхати на заробітки чи їздить постійно, не може тепер покинути кордони України. За чоловіків, що залишилися, роботодавці вчеплюються і борються, допомагаючи з евакуацією рідних, з легалізацією їх документів і піднімаючи заробітну плату. Жінки можуть розраховувати на роботу не менше, ніж чоловіки. Робота для жінок у Польщі завжди є, а тепер, щодня список вакансій поповнюється через перебудову робочого процесу під жінок, як уже говорилося раніше. Однак ви не зможете влаштуватися на роботу по українському паспорту. Український паспорт – недійсний документ у Польщі, він не є офіційним, але рішення цього питання досить просте і його потрібно буде виконати у будь-якому разі. По приїзді до Польщі, вам обов'язково потрібно буде оформитись як біженець і отримати, як було сказано вище, PESEL. Тоді із офіційним працевлаштуванням не буде проблем. А зарплата приємно вас здивує, адже з початку війни мінімальна зарплата для українців збільшилася на 125 злотих, а ціни на житло та продукти залишилися приблизно такими, як були до війни.

14 переглядів
bottom of page