top of page

Нові правила отримання номера PESEL. Чи потрібно отримувати новий, якщо є старий?





З початком війни в Україні багато у світі змінилося, і в Польщі теж. З України до Польщі переїхали мільйони українських біженців. Довелося щось терміново вигадувати, як послабити напругу на кордонах, як зареєструвати всіх біженців, тощо.


Було знайдено кілька рішень. Перше – це те, що для того, щоб потрапити до Польщі, вам потрібний лише український паспорт. А друге – це PESEL, який стали видавати всім біженцям після реєстрації в місцевій адміністрації.


Що таке Песель (PESEL)?


Песель – це польський аналог ідентифікаційного коду, що складається із 11 цифр. У ньому прихована стать людини, дата народження, серійний номер та контрольна цифра. Таким чином, можна ідентифікувати особу. Дуже зручно. Існують також деякі переваги, які надає PESEL для українців.


Ось їх список:

  • Можете перебувати у Польщі 18 місяців.

  • Ви можете легко знайти роботу і працювати офіційно нарівні з поляками. Ви можете не переживати через те, що ви не підберете для себе вакансії по біометрії, Польща зараз потребує відповідальних працівників.

  • Ви можете орендувати житло, при цьому отримуючи субсидії. Вам цілком вистачатиме вашої зарплати. Яка мінімальна зарплата нетто у Польщі, дивіться у нас на сайті.

  • Отримати одноразову допомогу від держави у розмірі 300 злотих на особу. Для того, щоб купити найнеобхідніші речі після приїзду: одяг, засоби гігієни, їжу, частково розплатитися за житло.

  • Оформити дитину до дитсадка чи школи безкоштовно.

  • Безкоштовно отримувати медичну допомогу.

  • Відкрити бізнес офіційно або відкрити рахунок у польському банку.



Як зробити Песель?


Песель видається вам один раз і термін у нього - все життя. Бувають виняткові ситуації, коли людина змінює стать, або, коли відбувається помилка в системі або датою народження, тоді, звичайно, PESEL оформляють повторно з усіма потрібними змінами.


Песель у Польщі ви можете отримати у будь-якому органі місцевого управління. З 24 лютого 2022 року діють нові правила, для отримання Песель, вам будуть потрібні такі документи:


  • Український паспорт або документ, що підтверджує вашу особу.

  • Формуляр, заповнений польською мовою.

  • Ваша фотографія, зроблена на місці, або якій не більше 6 місяців (кольорова).

  • Це, звичайно, умова, а не те, що вам потрібно взяти з собою, але ви будете повинні залишити свої відбитки пальців (дітям до 12 років це робити не треба).

Скільки часу робиться PESEL?


Відповідь проста. Він робиться лише кілька хвилин. Ви отримаєте свій новий документ на місці, оскільки держава подбала про те, щоб максимально спростити процес реєстрації для українських біженців. Також це не коштуватиме вам жодної копійки.


Зараз дуже неспокійна ситуація. У пунктах, куди ви прийдете оформлятися, як біженець з України, та отримувати PESEL, можуть бути величезні черги. Щоб уникнути багатогодинного очікування своєї черги, щоб зайти в кабінет, можете звернутися по телефону цього самого органу управління, щоб забронювати собі місце, тому що в Польщі, для таких випадків, існує електронна черга, на отримання PESEL.

40 переглядів
bottom of page