top of page

Поради для трудових мігрантів в Польщі





Усі найголовніші причини трудової міграції до Польщі зараз пов'язані з воєнними діями в Україні. Хтось рятується від війни, щоб знайти притулок і просто відчути себе у безпеці, а хтось їде туди працювати, бо можливо втратив роботу через війну, і шукає спосіб оплачувати рахунки. У будь-якому разі, міграція українців за кордон зараз дуже популярна і навряд чи зупиниться найближчим часом.


У будь-якому разі, роботи у Польщі вистачить на всіх. Багато чоловіків перебувають у складному становищі, їм не можна виїжджати з України, хоча багато хто збирався їхати на заробітки до Польщі. Також великий відсоток чоловіків, які вже працювали в Польщі на початок військових дій, поїхали захищати Батьківщину. Таким чином, у Польщі справжній брак чоловіків на чоловічих вакансіях. Особливо на місцях, які пов'язані з важкою промисловістю, автомобільною та будівельною галуззю. Водночас кількість українців у Польщі, які втекли від війни, - 2,8 мільйона. Це дуже велика кількість, що впливає на ринок праці. Адже кожному доведеться рано чи пізно шукати роботу, щоб забезпечити життя у Польщі. За статистикою, міграція з України до Польщі у 80% відноситься саме до жінок. Такі дані стурбували польський уряд, тому компанії стали готувати під жінок, щоб вони могли виконувати всі потрібні завдання без особливих зусиль. Виходить, що цінними є і жінки, і чоловіки. Тому кожен може розраховувати на те, що він знайде роботу із гарною зарплатою.


Якщо вам потрібна робота в Польщі, щоб полегшити пошук, можете звернутися за допомогою до агенцій з працевлаштування. Вони підберуть вам вигідну вакансію, якщо у вас є знання польського, якщо ви біженець без знання польського, і навіть тим, хто не мав жодного досвіду роботи раніше.


Далі ми розповімо швидше не про пораду, а про те, що потрібно буде зробити кожному, хто перетне кордон з Польщею.


Коли ви опинитеся в Польщі, ви повинні зареєструватися в місцевому органі управління. Це потрібно для того, щоб ви вести статистику, щоб вам видали PESEL (ваш особистий польський ідентифікаційний код, який підтверджуватиме вашу особу, і буде доказом того, що ви знаходитесь на території Польщі легально), також, щоб грошова підтримка біженцям у Польщі дісталася і вам (300 злотих на особу), та інші бонуси від держави теж.




Переваги, які отримують мігранти у Польщі


Життя українців у Польщі покращилося, порівняно з довоєнними часами. Тепер їм допомагають і грошово, і надають деякі переваги. Щоб їх отримати, вам звичайно потрібно буде отримати Песель.

  • Можливість винаймати квартиру та отримати дозвіл на проживання.

  • Можете знайти роботу і офіційно влаштуватися з гарною зарплатою.

  • Ви можете оформити свою дитину в місцеву польську школу безкоштовно.

  • Можете відкрити бізнес, рахунок у банку.

  • Ви можете отримувати медичну допомогу безкоштовно.

  • І, як вже було сказано вище, вам дадуть 300 злотих на людину, щоб купити всі необхідні речі на перший час: одяг, їжу, засоби гігієни і т.д.


36 переглядів
bottom of page