top of page

Сфера промислового виробництва в Польщі: що треба знати?

Робота в Польщі для українців в промисловості та інших сферах наразі дуже актуальна через війну. Польща має розвинуте промислове виробництво. Саме в цьому секторі працевлаштується велика частина українців, які потрапили до країни на заробітки або вимушено перемістилися до Польщі через війну та шукають роботу. За статистикою пошукових систем, запити «промислове обладнання, вакансії, Польща» стали популярнішими за ці 7 місяців більше ніж в 5 разів.





Найбільш розвинуті галузі промислового виробництва в Польщі це автомобілебудування, металургійні, нафтохімічні підприємства, заводи з виробництва устаткування та техніки, судобудівні заводи, кондитерські, шоколадні фабрики тощо, розвинутою є й легка промисловість, - вакансії за кордоном саме в цій галузі є найбільш затребуваними у українців.


В названих та інших галузях затребуваними є наступні вакансії промислового виробництва в Польщі:


  • Оператор виробництва;

  • Водій;

  • Сортувальник;

  • Пакувальник;

  • Працівник складу.


Робота в Польщі на виробництві: нюанси


Робота може передбачати значне фізичне навантаження, це залежить від того, який саме завод обирає претендент. В наявності завжди є нескладні вакансії, як то викладка продукції на конвеєр, пакування тощо. За статистикою, найменш привабливою претенденти вважають роботу на рибних заводах.


Роботодавці усіляко заохочують іноземних працівників, в вакансіях зазвичай підкреслюється, що робота не важка, працювати доведеться сидячи. Також передбачені премії, але режим роботи зазвичай складає 6 днів на тиждень по 10-12 годин, часто заводи працюють у 2 зміни. Робітникам може надаватися житло, видається робоча одежа, організовано транспортування до заводу чи фабрики та до місця проживання після роботи.


Працюють іноземні громадяни, у тому числі й українці, на основі трудового договору. В угоді зазначено заробітну плату за місяць роботи, страхування, сума авансу та залишку зарплатні тощо. Варто звернути увагу, що в результаті реальна сума, отримана робітником, буде дещо відрізнятися від зазначеної в договорі з причини відрахувань (так само, в принципі, як і в Україні). Тобто «біла», чиста зарплата становитиме 70-85 відсотків від зазначеної (залежно від того, йдеться про трудовий договір, угоду доручення чи договір підряду).


Зазвичай роботодавці схвалюють роботу позаурочно та у вихідні дні, охоче беруть на нескладні вакансії робітників без досвіду. Приємним фактом є те, що в Польщі кожен робітник дійсно виконує тільки власні обов’язки, за цим слідкують. Робота для жінки у промисловості в Польщі, яка виховує дитину, може передбачати скорочений робочий день.


Аби іноземці почали працювати, вони повинні мати документ, що надає дозвіл на тимчасове перебування у Польщі. Це карта побуту, яку видає воєводство, вона ідентифікує й особистість іноземця, є основою для отримання візи тощо. Спеціальні агенції надають послуги з оформлення цього документу. Докладніше про це розповість спеціалізований польський сайт робіт.


Реалії 2022-го року внесли корективи у ці правила щодо українців у Польщі. Робочі візи наразі українцям не потрібні. Всі процеси працевлаштування значно спростилися, адже поляки усіляко підтримують українців, які вимушені були покинути Батьківщину через війну та сприяють їх офіційному працевлаштуванню. Уряд турбується про мовне питання, передбачені курси польської мови для українців. Звісно, вчити мову можна і самостійно, використовуючи безкоштовні додатки для вивчення польської мови. В Польщі багато можливостей для українців, варто ними скористатися!

301 перегляд
bottom of page