top of page

Соціальні пільги для переселенців з інших країн в Польщі





Одна з найголовніших проблем у Польщі – це забезпечення переселенців, здебільшого з України. Пов'язано це, звісно, ​​з воєнними діями на території України. Мільйони українців приїхали до Польщі у пошуках нового будинку чи тимчасового притулку. Це дуже сильно вплинуло на економіку Польщі, всі проблеми намагаються швидко вирішувати, і, навпаки, виділяють гроші на допомогу українським переселенцям і додають безліч соціальних пільг для них. Про них і буде ця стаття.


По-перше, коли ви перетнете українсько-польський кордон, ви повинні обов'язково зареєструватися в місцевому органі управління, щоб підтвердити свою особу і отримати PESEL (аналог ідентифікаційного коду в Польщі), з усіма його перевагами.


Що ж це за переваги?

  • Ви можете орендувати житло, отримати дозвіл на проживання.

  • Переселенцям медична допомога є абсолютно безкоштовною.

  • Можете знайти роботу та влаштуватися офіційно. Роботи в Польщі достатньо. Вакансії зі знанням польського, без знання, з досвідом роботи та вакансії без досвіду, Польща забезпечить роботою всіх, оскільки уряд контролює стабільність ринку праці.

  • Ви можете відкрити бізнес.

  • Вам виділять допомогу у розмірі 300 злотих на особу (одноразово).

  • Можливість оформити дитину до місцевої школи або дитсадка безкоштовно.

  • Також можете відкрити рахунок у польському банку.



Інша соціальна допомога українцям у Польщі


У Польщі є пільги на громадський транспорт для переселенців. Це стосується й поїздів. Таким чином, усі біженці можуть безкоштовно пересуватися містом і навіть між містами. Достатньо мати при собі документ зі штампом про перетин кордону.


До соціальної допомоги переселенцям також входять податкові пільги. А саме скасування податку на дарування, спадок та прибуток за фінансову допомогу від компаній або фізичних осіб.


Крім того, запроваджено пільги на мобільних операторів. Багато мобільних операторів дають біженцям безкоштовні стартові пакети з можливістю дзвонити в Україну за пільговими ставками. Цілком непогана допомога для українців, якщо враховувати, що у багатьох українців, які зараз у Польщі, сім'ї чи родичі залишилися в Україні.


Також існують пільги студентам у Польщі для українців. Є багато студентських програм, які включають безкоштовне навчання та ще багато важливих вигідних умов.


Варто згадати, що у багатьох культурних місцях для українців запровадили безкоштовне відвідування. Якщо відкрити Польський путівник, то ви там знайдете чимало місць, які ви зможете відвідати, не заплативши жодної копійки. До цього списку входять парки, розважальні центри, музеї та ін.


Ви можете записатись на безкоштовні курси з вивчення польської мови від волонтерів-викладачів. При чому таких варіантів досить багато.


І, звичайно, поляки обладнали дуже багато притулків для людей, які були змушені виїхати з України через війну. Вони можуть зупинитися в одному з цих сховищ абсолютно безкоштовно. Важливо, що ви можете зупинитися там як на кілька днів, так і на невизначений термін.

28 переглядів
bottom of page