top of page

Як легально перебувати і працювати в Польщі. Зміни після 24 лютого





Багато що змінилося в економіці Польщі після 24 лютого 2022 року, коли почалася війна в Україні. Давайте пройдемося подіями, які вплинули на Польщу.

  • Кордони України та Польщі переповнились у перші ж дні і досі багато людей намагаються виїхати з України, щоб знайти собі притулок та відчути себе у безпеці. Все більше людей ставило питання: «Як отримати дозвіл на проживання в Польщі?» і думало, які документи їм потрібні на переїзд. А польський уряд почав розробляти законопроект, щоб покращити ситуацію з кордоном та перебуванням мільйонів українських біженців.

  • Незабаром, у Польщі видається закон про допомогу біженцям з України, де є пункти про те, що тепер, для перетину кордону з Польщею, українцям потрібен лише паспорт України. Більше жодних інших документів, при перетині кордону з Польщею, не потрібно, навіть негативного тесту на коронавірус, як це було раніше.

  • Щоб вести статистику та стабілізувати ситуацію, щоб допомагати біженцям, було вигадано закон про те, що кожен біженець повинен зареєструватися в органі місцевого управління. Багато хто думає, що після реєстрації ви отримуєте візу переселенця, але в Польщі тепер видають PESEL кожному зареєстрованому біженцю. Це польський ідентифікаційний код, який не тільки підтверджує вашу особу на території Польщі, але й дає непогані бонуси. Наприклад, більше не варто перейматися тим, що вам потрібна віза для роботи у Польщі. PESEL дає змогу отримати легальну роботу в Польщі, при цьому, з гідною зарплатою. Також, до списку переваг входять: безкоштовна медична допомога та оформлення дитини до дитсадка чи школи, отримання одноразової допомоги від держави, у розмірі 300 злотих на людину (вони знадобляться для того, щоб оплатити квартиру на перший час, купити одяг, їжу тощо).

Отже, було вирішено питання: «Як легально перебувати у Польщі?», але виникли серйозні проблеми із ринком праці. Докладніше нижче.




Працевлаштування у Польщі


Через те, що багато українських чоловіків залишили Польщу і повернулися на Батьківщину, щоб захистити її, а ті, хто збирався поїхати на заробітки, тепер не можуть виїжджати за межі України, у Польщі почалася реальна нестача чоловічих рук на автомобільних виробництвах, будівельних підприємствах та компаніях, пов'язаних з важкою промисловістю. І це лише деякі найстраждальніші галузі. За чоловіків, що залишилися, польські роботодавці просто борються і чіпляються, умовляючи їх залишитися, підвищуючи заробітні плати, допомагаючи з евакуацією їхніх рідних, легалізацією їхніх документів і з пошуком житла для їхніх сімей. Уряд занепокоївся з цього приводу, почавши підлаштовувати робочі процеси під жінок, яких тепер стало дуже багато (з 2,8 мільйонів біженців, які перебувають у Польщі, 80% - жінки). Виходить, що тепер цінуються і жінки, і чоловіки, а нові вакансії Польща надає українцям дедалі більше з кожним днем.


Тому, якщо ви їдете в Польщу, можете не перейматися тим, що не зможете забезпечити собі на новому місці гідне життя.

58 переглядів
bottom of page