top of page

Як виглядають робочі будні у Польщі для українців








Польща давно перестала бути для українців чужою незвіданою країною. Одні їздять туди лише на роботу. Для інших вона стала фактично другою домівкою. Але скільки людей, стільки й думок про країну. Давайте спробуємо розібратися і з'ясуємо, як насправді складається життя в Польщі для українців і скільки воно коштує.


Фінансова сторона

Рівень життя у Польщі трохи перевищує середній показник по Україні.

Середня заробітна плата тут становить близько 5000 злотих нетто, тобто чистими (трохи більше тисячі доларів).

Це цілком вистачить на оренду невеликої квартири, харчування та трохи відкласти про запас. Більшість роботодавців надають своїм співробітникам кімнати в гуртожитках за помірними цінами, що дає хорошу можливість економії бюджету.

Загалом робочі будні у Польщі у приїжджих та місцевих мешканців мало чим відрізняються. Роботу цілком можна поєднувати з повним насиченим життям.

А от скільки коштуватиме життя у Польщі кожен вирішує для себе. На це впливає і вибір місця проживання, і безпосередньо обране вами місто, і те, як ви проводите вільний від роботи час. Якщо виводити середню суму витрат, то за місяць вона становить близько тисячі євро.

Життя українців у Польщі – це не лише прагнення заробітку. У цій країні високий рівень освіти, хороший соціальний захист, лояльні умови для ведення бізнесу, а ще якісні продукти харчування та хороша екологія.


Мовний бар'єр – це точно не про Польщу

Однією з найважливіших причин, чому українці віддають перевагу Польщі серед інших країн, є схожість наших мов. Навіть якщо ви не знаєте жодного слова польською, ви зможете хоча б загалом зрозуміти мову місцевих жителів. Більшість поляків також розуміє українську мову. Але все ж таки варто вивчити польську мову хоча б на побутовому рівні. Тим більше, це не складе особливих труднощів. А знання мови гарантує високооплачувану роботу для українців у Польщі.


Те, до чого просто потрібно звикнути

Незважаючи на величезну схожість між нашими країнами, у Польщі є низка особливостей, які спочатку здадуться трохи дивними, але згодом починаєш сприймати їх як належне.

  • Відсутність шопінгу в неділю

Ми звикли до працюючих 24/7 магазинів та торгових центрів. Але в Польщі слід зважати на те, що неділі для великих торгових мереж є вихідним днем. У цей день ви зможете знайти тільки окремі маленькі магазинчики, що працюють. А ось субота відповідно характеризується величезними чергами біля кас. Тому плануючи робити покупки цього дня, будьте готові провести в магазині набагато більше часу, ніж планувалося.

  • Величезні черги у медичних закладах

Це один із найважливіших моментів, які потрібно знати про життя у Польщі. Запис до лікаря здійснюється за кілька місяців. І це стосується не лише державних, а й приватних клінік. І ще один важливий аспект - медицина тут платна і коштує дорого.

  • Довге очікування карти побуту

Потік іммігрантів зростає з кожним днем, як і черга на отримання посвідки на проживання. Іноді цей процес розтягується на місяці, а трапляються випадки, що чекати знадобиться близько року.

  • Складність підключення до Інтернету

Ми винесли це окремим пунктом, бо складно собі уявити день сучасної людини без підключення до всесвітнього павутиння. Підключення цієї послуги також займе у вас багато часу, а провайдери вимагатимуть укладання лише довгострокового контракту на кілька років. Тому варто заздалегідь дізнатися, чи у квартирі, яку ви плануєте орендувати, доступ до Wi-Fi.


Загалом у Польщі є всі необхідні умови для гідного життя. У вас ніколи не буде дефіциту у роботі. Вакансії у Польщі для українців настільки різноманітні, що ви точно знайдете для себе ідеальну роботу. Намагайтеся зрозуміти менталітет місцевих жителів і влитися в їхню культуру, ось тоді ця країна справді розкриється перед вами.

16 переглядів
bottom of page