top of page

Уряд Польщі планує змінити правила перебування українців у країні

Польський уряд планує продовжити дію тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2025 року. Однак водночас готуються зміни в правилах перебування українців у Польщі. Ми вирішили з’ясувати, що саме зміниться для наших громадян.

Міністерство внутрішніх справ звернулося до адміністрацій воєводств з проханням надати пропозиції щодо змін до спеціального закону. Місцева влада має намір посилити деякі норми, щоб унеможливити зловживання системою допомоги.

Заплановані такі зміни:

  • Втрата права на легальне перебування в Польщі, якщо українець виїжджатиме до України навіть на один день. Зараз це право втрачається після 30 днів перебування за межами Польщі.

  • Створення центрального реєстру виплат, щоб унеможливити отримання допомоги в кількох регіонах одночасно. Наразі ведеться окремий реєстр у кожному воєводстві.

  • Скасування одноразової допомоги 300 злотих для новоприбулих, оскільки зараз її отримують навіть ті, хто планував переїхати до ЄС до повномасштабної війни. Спочатку ця допомога визначалася як допомога тим, хто вимушений був терміново рятуватися, покидаючи країну поспіхом. Сьогодні люди виїжджають до Польщі не в таких драматичних умовах.

  • Посилення перевірок щодо сплати частини витрат на проживання в центрах тимчасового розміщення.

  • Виключення пільг на проживання та харчування, щоб уникнути дублювання з іншими соціальними виплатами.

Метою запропонованих змін є усунення можливих спекуляцій і більш адресна допомога тим, хто дійсно опинився у скрутній ситуації через війну в Україні. Натомість планується посилити пільги для неповнолітніх, людей похилого віку та громадян з інвалідністю.

16 переглядів
bottom of page