top of page

Інструкція для тих, хто збирається на роботу в Польщу в 2024 році

Для заробітків українці здебільшого обирають саме Польщу, адже тут вдається знайти різні високооплачувані посади. Але під час планування переїзду варто врахувати декілька нюансів. Щоб отримати роботу в Польщі, потрібно зібрати певні документи та здійснити відповідну підготовку. Нижче детальніше розглянемо інструкцію для тих, хто збирається на роботу в Польщу в 2024 році.




Крок 1: Отримання необхідних документів

Громадянам України для працевлаштування в Польщі не потрібна робоча віза або дозвіл на роботу. Достатньо мати біометричний паспорт. Однак для деяких професій може знадобитися визнання кваліфікації. Обов'язково укладіть письмовий трудовий договір з роботодавцем. У ньому мають бути прописані умови праці, зарплата, робочий час та інші деталі.

Першим кроком на шляху працевлаштування є підготовка документів. Ретельна підготовка та обізнаність із законодавством і всіма правилами допоможуть легше інтегруватися на польському ринку праці. Необхідні такі документи:

  • Паспорт. Громадянам України для працевлаштування в Польщі потрібен біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Він має бути дійсним на весь період перебування в країні.

  • Віза. Для короткострокового працевлаштування (до 90 днів) громадянам України не потрібна віза. Для роботи понад 90 днів необхідно оформити національну візу типу «D». Для цього слід зібрати необхідні документи: анкету-запит, біометричний паспорт, кольорове фото та документи, що підтверджують мету поїздки (наприклад, запрошення від роботодавця). До того ж знадобляться поліс медичного страхування, довідка про фінансове забезпечення та інші документи в разі потреби. Необхідно записатися на подачу документів у візовий центр або консульство Польщі в Україні та оплатити консульський збір за оформлення візи.

  • Страховий поліс. Хоча це й не є обов'язковим, рекомендується мати медичний страховий поліс, який буде діяти на території Польщі. Це захистить вас від значних витрат на медичне обслуговування в разі хвороби чи нещасного випадку до оформлення польського медичного страхування.

Переконайтеся, що ви ретельно вивчили всі вимоги до необхідних документів для працевлаштування саме за вашою професією. Дотримання всіх формальностей значно спростить процес влаштування на роботу в Польщі.




Крок 2: Пошук роботи та підготовка документів

Далі потрібно приділити час саме пошуку роботи. Для цього визначте сферу діяльності та вимоги до вакансій, які вас цікавлять. Скористайтеся спеціалізованими сайтами пошуку роботи в Польщі, відстежуйте оголошення на сайтах компаній чи в соціальних мережах. Також можна використовувати особисті контакти та рекомендації від знайомих у Польщі. Одним із найбільш перевірених способів - звернутися до агентства з працевлаштування Flambir.

Резюме

Підготуйте резюме польською або англійською мовою відповідно до вимог вакансії. При складанні цього документа вкажіть актуальну контактну інформацію, освіту, досвід роботи та ключові навички.

Підготовка документів для роботодавця

Наша агенція робить копії необхідних документів в офісі під час підписання документів, а також ви можете надіслати їх в електронному вигляді. Потрібно надати такі документи:

  • Про освіту, кваліфікацію та підтвердження їхньої автентичності (апостиль, легалізація).

  • Довідку про несудимість.

  • Біометричний паспорт.

  • Переклади документів польською мовою (завірені у перекладача).

  • Рекомендаційні листи від попередніх роботодавців (за наявності).

Будьте готові надати роботодавцю всі необхідні документи відразу після співбесіди або після отримання пропозиції про роботу.




Крок 3: Підготовка до виїзду

Для влаштування на роботу в Польщі потрібно пройти медичне обстеження. Ви можете не робити цього заздалегідь. Наша компанія дає направлення на проходження медичного огляду вже в Польщі. За результатами обстеження та здачі необхідних аналізів ви отримаєте довідку про стан здоров'я, яка й потрібна для працевлаштування.

Крім цього, слід приділити увагу фінансовим питанням. Підрахуйте витрати на переїзд та оренду житла. Ці кошти знадобляться до того часу, поки ви не отримаєте першу зарплату.

Відкрийте рахунок у банку, куди можна безкоштовно або недорого зараховувати гроші з України. Якщо вам не відкривають банківський рахунок, при зверненні в компанію Flambir це питання вирішать наші спеціалісти.

Рекомендується забезпечити собі фінансову подушку на 2-3 місяці на початку життя в Польщі. Якщо власних коштів на це не вистачає, розгляньте можливість отримання кредиту або позики.

Дізнайтеся про перспективи відкриття рахунку та фінансові послуги в польських банках. Це краще робити завчасно, щоб обрати фінансову установу з найвигіднішими умовами.

Вивчення мови

Без знання польської мови буде важко спілкуватися з оточенням. Для деяких професій це навіть може стати перешкодою для отримання роботи. Тому варто приділити навчанню польській мові достатньо часу:

  • Пройдіть базовий курс польської мови, щоб мати початковий рівень.

  • Вивчіть професійну лексику та термінологію за вашим фахом польською.

  • Підготуйтеся до можливих співбесід польською мовою.

  • Придбайте розмовники, словники та інші матеріали для вивчення мови.

  • За потреби знайдіть носія польської мови для розмовної практики.

Зауважимо, що у вакансіях, які пропонує наша компанія в Польщі, практично ніде не вимагається знання мови, оскільки це переважно робітничі професії.




Крок 4: Прибуття в Польщу та адаптація

Якщо ви плануєте залишатися в Польщі більш ніж 30 днів, необхідно зареєструватися в найближчому відділенні повітового управління за місцем проживання. Для реєстрації вам знадобляться паспорт, завірений переклад паспорта, адреса проживання, копія трудового договору або контракту.

Після реєстрації ви отримаєте тимчасове підтвердження реєстрації. Протягом 90 днів необхідно оформити карту тимчасового перебування.

Пошук житла

Використовуйте спеціалізовані сайти з пошуку квартир чи кімнат для оренди. Моніторте дошки оголошень біля університетських містечок та в інших людних місцях. Розгляньте можливість проживання в гуртожитку, якщо ви студент.

Під час вибору перевіряйте стан і комплектацію житла перед орендою. Уточнюйте умови оплати, депозиту та укладайте письмовий договір оренди. Якщо ви не хочете витрачати час і зусилля на пошук житла, компанія Flambir надає можливість проживання в комфортних умовах практично для всіх вакансій.

Соціальна адаптація

Не менш важливою є соціальна адаптація. Шукайте земляків та українські громади у вашому місті для підтримки, а також:

  • Цікавтесь культурними подіями та заходами для іноземців.

  • Беріть участь у спортивних секціях та гуртках за інтересами, що допоможе завести нові знайомства.

  • Будьте відкритими до нового досвіду та поважайте місцеві традиції.

Вдала адаптація та інтеграція допоможуть повною мірою розкрити ваш потенціал і досягти успіху в новому середовищі.

10 переглядів
bottom of page