top of page

Як викривають нелегальних працівників у Польщі





Робота в Польщі для українців вже давно стала можливістю покращити своє

матеріальне становище, долучитись до європейських умов праці, підвищити свій професійний рівень, а іноді й змінити професію. На жаль, бажання «заощадити» на сплаті обов'язкових податків призводить до розвитку нелегальної трудової міграції.


Неофіційна робота в Польщі – це серйозний ризик як для роботодавця, так і працівника. Тому що за нелегальну працю у Польщі передбачено цілу низку покарань.


Нелегальними працівниками у Польщі вважаються ті працівники, які:

  • Не мають візи чи картки побиту;

  • Не мають дозволу на роботу;

  • Працюють на інших умовах, наприклад, на іншому підприємстві або на іншій посаді, а не на тій, що зазначена у запрошенні.

Цікаво, але згідно зі статистикою, під час перевірки контролюючі органи, такі як Національна інспекція праці Польщі, надають пріоритет тим підприємствам, де працюють мігранти з країн СНД, зокрема, українці, білоруси тощо.


Бажання заробити більше, часто перевищує страх отримати штраф за нелегальну роботу. А іноді працівник стає жертвою недобросовісного агентства з працевлаштування, яке приховує інформацію про те, що робота є неофіційною. Тому, якщо вас цікавить робота без досвіду в Польщі, то віддавати перевагу потрібно перевіреним агентствам з працевлаштування, які мають гарну репутацію.


Найчастіше нелегальні вакансії «ховаються» у сфері транспорту, будівництва, роботи на складах чи великих супермаркетах.


Виявити неофіційного працівника прикордонники можуть ще під час в'їзду до країни під час первинної перевірки. Тому на кордоні в базі даних перевіряють актуальність та справжність запрошення на роботу, чи був цей працівник уже помічений у нелегальному перебуванні в країні, а також чи не має цього трудового мігранта заборони на в'їзд, особливо якщо була депортація за нелегальну роботу раніше.


Якщо ж виявляється, що запрошення на роботу фальшиве, то цей факт передається на розгляд поліції, після чого слідує заборона на в'їзд до країни.


Цікаво, але «зловити» нелегального працівника правоохоронці можуть і не лише на в'їзді до країни. Часто порушника знаходять під час перевірки підприємства, а інколи - при скоєнні адміністративного правопорушення, наприклад, порушення правил дорожнього руху. Тому, як стверджують експерти, шанси виявити нелегального трудового мігранта дуже великі.


Проводити перевірку законності працевлаштування у Польщі можуть:

  • Прикордонники;

  • Національна інспекція праці Польщі.

Слід зважати на те, що, згідно з польським законодавством, прикордонники можуть проводити перевірку фірм, домоволодінь та фізичних осіб, які беруть на роботу іноземців, а також іноземців, які ведуть у Польщі власний бізнес. Інспекція праці контролює законність оформлення трудових договорів з найманими працівниками.


Пам'ятайте, що згідно із законом, перевірка підприємства відбувається без попереднього попередження. А це означає, що ризик отримати штраф за нелегальну роботу дуже великий.


Які ж штрафи у Польщі за нелегальну працю чекають і працівника, і роботодавця?


Роботодавець, який порушує трудове законодавство, може отримати штрафи за неофіційне працевлаштування від 1 тисячі до 30 тисяч злотих. При цьому якщо виявиться, що роботодавець навмисне обманює співробітника, приховує факт нелегальності роботи, то штраф підвищується від 3 тисяч до 30 тисяч злотих.


Штраф за неофіційну роботу для найманого робітника становить щонайменше 1 тисяча злотих та депортація з країни.

2 перегляди
bottom of page