top of page

Путівник перед виїздом до Польщі






Перед тим, як виїхати в Польщу, рекомендується вивчити основні положення та вимоги для перетину кордону. Дуже важливо знати, які документи потрібні для перетину кордону із Польщею та що заборонено ввозити до Польщі. При не дотриманні всіх правил ви можете отримати штраф або інші санкції. Щоб уникнути цього, ознайомтеся з нижченаведеною інформацією для перетину польського кордону.


Перетин кордону з Польщею


Для того, щоб офіційно перетнути кордон Польщі, варто заздалегідь підготувати весь пакет документів. До пакета входить робоча віза (або біометричний паспорт), запрошення від роботодавця, медичне страхування, копія внутрішнього паспорта, заповнена анкета на візу, фотографії на білому тлі (розмір 3,5 на 4,5).


У Польщі робочі візи зазвичай видаються з коридорами 180/360 чи 90/180. Потрібно розуміти, що коридори означають не час перебування, а час роботи в країні. Наприклад, опрацювавши офіційно пів року і розірвавши відносини з наймачем, можна не залишати країну і перебувати на території Шенгену весь термін дії візи.


Чимало претендентів на роботу в Польщі йдуть на ризик, працевлаштовуючись неофіційно. Несумлінні посередники або цілі компанії запрошують приїжджати за туристичними візами. Такий варіант вибирають за швидкість оформлення та меншу вартість, але наслідки непередбачувані. Нелегальна робота відрізняється низькими зарплатами та поганими умовами праці.


Мігранти не мають жодних гарантій та соціальної захищеності, можна залишитись без грошей у чужій країні, у разі хвороби – заплатити величезні суми за лікування. Статус працівників перевіряється Держінспекцією праці та Прикордонною службою Польщі. За нелегального працівника роботодавець заплатить штраф, а потім сам працівник змушений буде також сплатити штраф. Нелегально оформленим працівникам загрожує депортація з країни.


Аналіз усіх правил і вимог, дії в рамках законодавства Польщі гарантують легальне працевлаштування в країну Євросоюзу, що розвивається. Не варто створювати собі погану репутацію, звертаючись до «сірих схем», це може призвести до позбавлення подальших перспектив роботи та життя в ЄС. Саме тому ми працюємо тільки з компаніями, які офіційно влаштовують на роботу. Такі роботодавці дуже цінують свою репутацію, тому і до працівників ставляться належним чином.





Що заборонено ввозити до Польщі


Перед поїздкою ще раз варто перевірити усі ваші речі. Є низка вимог, за недотримання яких може загрожувати штраф чи інші санкції. Таким чином, ви повинні знати, що категорично забороняється перевозити з собою будь-які види зброї, хімічні та токсичні речовини, психотропні та наркотичні препарати, неліцензоване (піратське) програмне забезпечення та матеріали порнографічного змісту. На рахунок ліків, якщо ви повинні приймати якісь ліки регулярно, то попередньо взявши ліки з собою, потрібно також взяти довідку від лікаря з призначенням хвороби, таким чином на кордоні не виникнуть питання.


Щодо грошей, то на територію Польщі можна ввозити будь-яку валюту в сумі, еквівалентній 10 тис. євро на людину. Суму більше за вказану потрібно обов'язково декларувати. Що краще взяти з собою у подорож, готівку чи кредитні картки — вирішувати вам. Раціональніше взяти і те, й інше.


Ми, як агенція працевлаштування в Польщі, завжди на зв'язку! Зв'яжіться з нами, та ми розповімо вам про всі вакансії у Польщі для українців.

29 переглядів
bottom of page