top of page

Зміна місця проживання: коли, кого й як необхідно повідомляти у Польщі




Життєві обставини мігрантів, а особливо громадян України у статусі тимчасового захисту у Польщі, не є стабільними. Тому часто потрібна зміна місця проживання, реєстрації. Ви можете проживати в соціальному житлі, отримати можливість орендувати житло, може бути вимушеним переїхати через роботу – не важливо, що спричинило ці дії, але обов'язково потрібно повідомити відповідні органи про зміну реєстрації місця проживання. У Європі до цього ставляться дуже серйозно, тоді як українці звикли не завжди своєчасно виконувати подібні зобов'язання на батьківщині. Будьте свідомими та виконуйте закони країни, що надала вам тимчасовий захист, тим більше, що це виключно у ваших інтересах!


Причини необхідності сповіщення


Причини, через які повідомлення про зміну місця проживання в Польщі для іноземців загалом та українців, які втекли від війни в рідній країні, зокрема, є очевидними:

  1. Обов'язкова реєстрація у місцевому муніципалітеті.

  2. Комунікації з численними організаціями у Польщі, як і Європі загалом, здійснюються саме на поштову адресу. Отже, від його правильності та актуальності залежить успіх цієї комунікації. Наприклад, поштою може надіслати запит на надання додаткових відомостей при розгляді того чи іншого питання, важливого для вас. Якщо ви проживатимете не за місцем реєстрації, втратите можливість своєчасно отримати кореспонденцію. На подив українців, це патова ситуація, коли швидко вирішити проблему буде складно. Набагато простіше не допустити її, своєчасно повідомивши про переїзд.

Реєстрація в муніципалітеті є обов'язковою для всіх іноземців (і не лише). Пільги, які застосовуються до українців, цього зобов'язання не виключають. При переїзді необхідно провести нове мельдування – реєстрацію за місцем проживання у Польщі.


Нюанси та ситуації


Різні категорії іноземців, а особливо українці, які перебувають у статусі тимчасового захисту, зобов'язані повідомити про зміну місця проживання не тільки муніципалітет, а й інші зацікавлені організації та контрагентів. Про нове житло у Польщі студентам необхідно повідомити ВНЗ, батькам школярів – відповідний навчальний заклад, військовим мігрантам – служби, які відповідальні за їхню долю.


Найсерйозніший випадок, коли потрібне повідомлення, це очікування карти побиту. Це передбачено законом, до того ж саме дана процедура найчастіше вимагає великої кількості уточнень, а значить, кореспонденцію вам ніяк не можна пропустити. Повідомляти ужонд необхідно за допомогою стандартної заяви про зміну місця проживання у Польщі.


Якщо карта побиту є, проте відбувся в Польщі переїзд за іншою адресою, можливо, доведеться змінювати і карту, на якій може бути вказана стара адреса. Перевидання картки не означає перегляду рішення, але врегулювати це питання згідно із законом обов'язково.


Кого і коли повідомляємо ще:

  • Банк, у якому відкрито рахунок;

  • Податковий орган, якщо у вас є офіційна робота в Польщі;

  • Страхова компанія;

  • Медичні органи, особливо якщо ви отримали тимчасовий захист як особа, яка належить до однієї з категорій: вагітна жінка, інвалід, особи з дітьми.

  • Постачальники послуг за старим місцем проживання.

  • Роботодавець, який надав вам вакансію на роботу в Польщі.

  • Навчальні заклади (свої та дітей).

Термін нового мельдування – 30 днів із моменту переїзду! Але якщо ви чекаєте на карту побиту, зробіть це, не відкладаючи.


14 переглядів
bottom of page