top of page

Як війна вплинула на ринок праці у Польщі






Існує безліч факторів, які можуть вплинути на ринок праці в Польщі. Але війна в Україні, без сумніву, найголовніший та найвпливовіший чинник. Що змінилося? Чи реально знайти роботу в Польщі? Чи з'явилися нові правила працевлаштування в Польщі? На ці запитання намагатимемося відповісти у цій статті.


Що сталося з економікою Польщі через війну


Не секрет, що через військові дії мільйони українців були змушені втекти до Польщі, щоб відчути себе у безпеці. Польський уряд люб'язно прийняв українських біженців, дає їм дах над головою, виплачує грошову підтримку. Але те, що українським чоловікам не можна виїжджати з України, дуже вплинуло на економіку Польщі. Багато чоловіків виїхали з Польщі, щоб захистити свій дім, багато чоловіків, які працювали чи планували працювати в Польщі, не можуть виїхати за межі своєї країни. А жінок та дітей тепер дуже багато. Тому польський уряд дуже занепокоївся такою нестачею чоловічих рук.


Тим більше, у квітні, після того, як північ України була повністю звільнена, багато українців повернулися до себе на Батьківщину, бо для них Польща була лише тимчасовим притулком. Якщо кордони раніше були переповнені, то 15 та 17 квітня кількість тих, хто виїжджав з Польщі в Україну, була більшою, ніж тих, хто в'їжджав. Тобто, ситуація поступово нормалізується. Таку ж ситуацію бачимо і в інших країнах Європи, скільки біженців в Європі було до визволення Київської та інших північних областей, і скільки стало тепер.


У зв'язку з нестачею українців, які могли б претендувати на вакансії для чоловіків, Польща почала підлаштовувати процеси на підприємствах, компаніях під жінок. Таким чином, ми бачимо, що у Польщі будуть цінними і жінки, і чоловіки, які хочуть влаштуватися там на роботу.




Як знайти роботу в Польщі?


З цим питанням зараз набагато легше, ніж було раніше. Роботодавці, у прямому сенсі, борються за чоловіків, що залишилися в Польщі. Адже найгірше зараз почуваються саме важка промисловість, автомобільна та будівельна. Студенти, багатодітні батьки та ін. отримують тепер більше, бо їх бояться втратити. А біженцям пропонують вакансії на ринку праці у Польщі, з такою ж високою зарплатою, допомагають у евакуації, легалізації документів тощо. Поки що ситуація складається саме так. Але не варто розраховувати, що через місяць вас також запрошуватимуть до Польщі чи пропонуватимуть роботу на підприємствах, як зараз. Адже є низка інших країн, економіка яких також постраждала через військові дії. Наприклад, Казахстан та Молдова. Вирішення проблеми з українцями бачать саме у громадянах цих країн, які через те, що не можуть тепер їздити на заробітки до Росії, хочуть приїхати працювати до Польщі. За 2 місяці війни жителі Казахстану подали на 25% більше звернень щодо працевлаштування до Польщі, ніж до цих подій. Тому, якщо хочете знайти роботу в Польщі, зараз – це найкращий час. Ринок праці Польщі пропонує гідні вакансії.

21 перегляд
bottom of page